Lys – belysning

Lys er avgjørende for mange gjøremål i boligen. Lys er viktig for sikkerheten. Lys binder tingene sammen og er med på å skape stemning, trivsel og atmosfære.
Kort sagt: Lys gir liv.

De færreste tenker på at dårlig belysning kan ha uheldig innvirkning (effekt) på både humøret og strømregningen.

De fleste boliger kan enkelt redusere 15–20% av el-forbruket til lys og samtidig få bedre lys. Det handler om å ha riktig belysning på rett sted til rett tid – verken mer eller mindre.

Bruk lyset bedre

Utnytt dagslyset best mulig og lengst mulig. Slipp dagslyset inn i alle mørke kroker iboligen der det er mulig:

  • I entreen,
  • Gangen
  • Trapper
  • Toaletter og bad.
  • Planlegg belysning etter behov og funksjon.

 

Nyttig å vite om kunstig lys
Planlegg belysningen godt. Før man kjøper lamper og lyspærer skal man nøye tenke gjennom hvor man skal plassere lyset og hva det skal brukes til. Hver lampe og hvert vindu skaper sitt eget lysrom.

Det er tre avgjørende forhold man skal ha itankene og som skal passe sammen. Man skal velge den riktige lyspæren, den riktige lampen og plassere lampen riktig. Dessuten skal man ta hensyn til rommets farger – om de er lyse eller mørke.

Hvor mye lys har man bruk for?

Det er viktig at det er nok lys til at man kan se uanstrengt. Hvor mye lys det er bruk for avhenger av hva man skal se. Små detaljer og små kontraster krever mer lys enn store. Det kreves for eksempel mer lys for å sy med svart tråd på svart stoff enn til å lese en avis. Det er også viktig at det ikke er for store forskjeller mellom lyse og mørke områder i rommet. For store luminans (lys)forskjeller er anstrengende for øynene. Velg heller flere forskjellige og mindre lamper som kan tennes/slukkes individuelt etter behov. Da kan man også skape forskjellige belysningssituasjoner (stemninger) i rommet. Allmennbelysningen skal være lett å tenne og slukke, helst med bryter ved døren.

Hvordan unngår jeg blending?
Blending er en av de mest vanlige feilene ved boligens belysning (3a+3b). Blending er både ubehagelig og visse tilfeller direkte synsnedsettende.

Det er enkelt å unngå problemet. Man skal sørge for å velge en lampe med god avskjerming av lyspæren, og så skal man huske å henge lampen i riktig høyde. Man skal ikke kunne se lyspæren selv når man sitter.

1: (1a) Lampen er plassert feil. Personen skygger for seg selv. I (1b) er lampen plassert riktig

2: (2a) Det er sjenerende speilinger på bladet fordi lyset kommer inn forfra. I lommespeilet kan man se speilbildet av lampen. På bildet (2b) har lampen blitt flyttet ut til siden. Med lommespeilet kan man lett kontrollere om speilingen er borte.

3: (3a) Lampen virker blendende hvis den fremstår veldig lys i forhold til omgivelsene. (3b) Lampen skal være avskjermet slik at man ikke, som her, ser rett på lyskilden.

Farger og lys

Rommets farger har stor betydning for belysningen. Lyse farger på vegg, tak, gulv og møbler gir god refleksjon av lyset. Skyggene er myke og kontrastene mindre, og det er mindre blendingsproblemer. Jo mørkere farger som blir valgt, jo mindre del av lyset reflekteres tilbake i rommet. Det øker behovet for mer lys (4)

Lek med farget lys

Det kan være morsomt og festlig å bruke farget lys i f.eks barne- og ungdomsrom, og i stuen når man ønsker å skape en spesiell stemning ved en festlig anledning. Det bør likevel unngås kraftige fargete skjermer og sterkt fargete lyspærer til den vanlige belysningen i hverdagen.

Det lønner seg å vedlikeholde belysningen

Støv og smuss på vinduer, lyspærer, lamper kan på kort tid redusere belysningsstyrken med opp til 25%. Strømforbruket er det samme – det følger ikke nedadgående kurve pga dårlig vedlikehold! Puss vinduer og rengjør lamper med jevne mellomrom. Husk alltid å dra ut kontakten evt. ved bryter på lampen når man skal rengjøre eller skifte lyspære (5). 4 5

4: Fargene på rommets overflater har stor betydning for lyset i rommet. Mørke farger sluker mye lys og reflekterer lite lys tilbake i rommet (lav reflektans). Lyse farger reflekterer mye lys i rommet og har en høy reflektans. Det er derfor en god ide å velge lyse farger, samtidig som det reduserer behovet for mer lys.

5: Jevnlig rengjøring er viktig

1: Stue hvor man med to fargete lysrør (36W) montert på hver side av de øverste vinduene kan skape en spesiell stemning – for eksempel ved festlige anledninger.

Våre leverandører: